Gün içerisinde İl Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ve Zeynep Ana Aile Sağlığı Merkezi (ASM)’ni ziyaret ederek personelle sohbet eden Tutdere, Adıyaman’da sağlıkla ilgili en önemli problemin, barınma ihtiyacını karşılayamayan hekimlerin kentten gitmek istemesi olduğunu ifade etti.
SAĞLIK PERSONELİNİN EN ÖNEMLİ SORUNU BARINMA
Tutdere, “Seçim çalışmaları kapsamında ziyaret ettiğimiz ASM ve sağlık kuruluşları ile sohbet ettiğimiz sağlık personellerinin dile getirdiği üzere, 6 Şubat depremlerinden sonra sağlık personelinin en önemli sorunu her kesimde olduğu gibi barınma. Yanı sıra içme suyu, çocuğu olan sağlık personeli için ise okul ve kreş ihtiyaçlarını karşılayamamak da önemli problemlerden. Bu nedenlerden dolayı sağlık personelleri kentimizde kalmak istemiyor. Göreve geldiğimizde, sağlık personellerimizin ve başka alanlarda hizmet veren çalışanlarımızın kentimizde kalmaya devam etmesi için barınma başta olmak üzere sorunlarına çözüm üreteceğiz. Hemşehrilerimiz ve dışarıdan memleketimize hizmet vermeye gelen memurlarımızın, çalışanlarımızın, Adıyaman’ımızda yaşamaktan mutluluk duyacağı alanlar oluşturacağız.” diye konuştu.
“TEMİZ İÇME SUYUNU SAĞLAMAK ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ”
Depremin üzerinden 1 yılı aşkın zaman geçmesine rağmen, temiz içme suyu ile ilgili şüphelerin giderilmediğinin altını çizen Tutdere, “Halen daha yerel yönetim içme suyu ile ilgili net bir şey söyleyemiyor. En basitinden Adıyaman Belediyesinin sayfasında buna dair bir açıklama bile bulamıyorsunuz. Temiz suya erişim temel insan hakkıdır. Kısa vadeli hedeflerimizin en başında altyapı sorunları ile temiz içme suyu ihtiyacının giderilmesi yer almaktadır.” dedi.
GÖZ, KARDİYOLOJİ, CİLDİYE
Öte yandan kentte göz, kardiyoloji ve cildiye branşlarında ciddi bir eksiklik yaşandığını ve hastaların aylarca sıra bulamadıklarını belirten Tutdere, “Adıyaman’ımızda sadece bir hastane var. Bu yüzden genel olarak sıra bulmak zaten sıkıntılı. Ancak özellikle göz, kardiyoloji ve cildiye alanlarında vatandaşımız aylar sonraya ancak sıra alabiliyor. Psikiyatride de ilçe ve köylere hizmet noktasında sıkıntı büyük.” ifadelerini kullandı.
“NÜFUSA DAYALI PERFORMANS SİSTEMİ ASKIYA ALINMALI”
Merkezde 20 ASM’nin de halâ konteyner şartlarında hizmet verildiğini kaydedenTutdere, performansa dayalı hizmet veren aile hekimlerinin de ciddi sorunlarla boğuştuğuna dikkat çekti. Tutdere, sözlerini şöyle tamamladı:
“İlimizde deprem nedeniyle zaten nüfus azalmış durumda. Dolayısıyla aile hekimlerinin gün içinde baktığı hasta sayısı otomatikman düştü. Konteyner kentlere de İl Sağlık Müdürlüğünden hekim gönderiliyor. Hâl böyle olunca Nüfusa Dayalı Performans Sistemi uygulandığı için de kentimizdeki aile hekimleri diğer kentlerdekine oranla daha az maaş alıyorlar. Barınma ve yaşamsal diğer sorunlarla karşı karşıya kalan aile hekimlerimiz, bir de azalan nüfustan dolayı düşük maaş almak zorunda kaldıkları için deprem illerinde kalmayı tercih etmiyorlar. Aile hekimlerimizin deprem illerinden kopuşunun önlenmesi için bir an önce Nüfusa Dayalı Performans Sistemi askıya alınmalı.”
ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ
SON YAZILAR