Törene ev sahipliği yapan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, program kapsamında her yıl dünya sinemasından usta isimlerin genç sinemaseverlerle buluştuğuna işaret ederek, şunları söyledi, ".... Bizim ilk günden bugüne 12 Punto'yu gerçekleştirmekteki hedefimiz, Türk sinemasına destek olmak ve sektöre nitelikli eserler kazandırmaktır. Zira Türkiye olarak, dünyaya armağan edebileceğimiz çok fazla özgün hikayemiz var. Bunu başarabilmek için ilk koşul ise bu toprakların kültür ve medeniyet birikiminin idrakini sağlamaktır. Bu bağlamda biz kendi hikayelerimizi, kim olduğumuzu, kültürel derinliğimizi, bizi biz yapan değerlerimizi önceleyen projeleri önemsiyor ve destekliyoruz. Bu projelere, senaryo aşamasından itibaren geliştirilmesine, projelendirilmesine, prodüksiyon süreçlerine, festival ve dağıtım aşamalarına, uluslararası bağlantılarına dek her adımda destek veriyor, uluslararası yolculuklarında onların yol arkadaşı oluyoruz...." ifadesini kullandı.
Platformu güçlendirmek adına her yıl yeni bir program eklediklerine dikkati çeken Sobacı, bu yıl 12 Punto'ya yapım danışmanlığını ilave ettiklerini söyleyerek şunları kaydetti: ".... Bu program sayesinde bol ödüllü eğitimci yapımcılar, 12 Punto finalist ekipleriyle toplantılar gerçekleştirdi. Projelerinin geliştirme sürecinden dağıtım sürecinin sonuna dek yapım konusunda hangi adımların atılması gerektiğini anlattı. 12 Punto'da finale kalan 12 projenin yönetmen, senarist ve yapımcıları dünyanın en önemli senaryo danışmanlarından, pazarlama ve sunum danışmanlarından eğitimler aldılar. Projelerini geliştirmenin, film projelerini fonlara, olası ortaklara, finansörlere anlatmanın, sunmanın inceliklerini öğrendiler. Bununla beraber TRT olarak, sinema üzerine bir konuşma ve tartışma zemini oluşturulmadan iyi bir sinemanın ortaya çıkmasını beklemenin abesle iştigal olduğunun bilincindeyiz. Zira derinlikli sinema için, sinemada üretimin tetiklenmesi için, sinema üzerine yapılan entelektüel-teorik tartışmalar, arayışlar esastır. Yayınlarımız, yapımlarımız ve tüm etkinliklerimizde olduğu gibi, bir gerçeğin hikayeleştirilerek zihne nakşedilme sanatı olan sinemada da görmezden gelinen sessiz yığınların sesi, soluğu olmak için çalışıyoruz. Sektördeki hakim paradigmaya öykünen değil, dünyaya kendi özgün perspektifinden bakan senarist, yönetmen ve yapımcıların keşfedilmesi ve yollarının açılması için gayret gösteriyoruz..." dedi.
Bu yıl TRT 12 Punto'da ödüllü yönetmenlerin, yapımcıların, senaristlerin ve dünya sinemasının en önemli kuruluşlarının yöneticilerinin arasında bulunduğu 30 ülkeden 40'tan fazla konuk ağırlandı.
Programda yarışan filmlerin ön değerlendirmesini Türk sinemasından jüri üyeleri yaparken, ödül alan yapımları ise "Mehmed: Fetihler Sultanı" dizisinde de oynayan dünyaca ünlü oyuncu Ghassan Massoud, ödüllü yönetmen Rithy Panh, Oscar ödüllü yönetmen Pawel Pawlikowski, Oscar ödüllü yapımcı Cat Villiers ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu Başkanı ve film eleştirmeni Ahmed Shawky belirledi.
TRT ve Saraybosna Film Festivali işbirliği ile ilki geçen yıl verilen "Saraybosna Film Festivali Cinelink Yapımcı Ödülü" bu yıl yönetmen Mehmet Bahadır Er'in "Toz Baba Tekkesi" projesinin oldu.
"TRT Uluslararası Ortak Yapım" kategorisinde de 3 proje ödül aldı. Yönetmen Stephan Komandarev'in "Made in EU" projesine ödülünü takdim eden Ghassan Massoud, sahnede "Türkçe'de, Arapça'da ve tüm dünya lügatlarında Filistin, bugün ve yarın ilelebet Filistinlilerindir." dedi.
"TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü" ayrıca "The Looping" ve "Echo" film projelerine verildi.
"TRT Ortak Yapım Ödülü"nü ise "Sineklerin Yasası", "Toprağın Tuzu" ve "Bayram Resitali" projeleri, "TRT Ön Alım Ödülü"nü "Benim Mutlu Ailem", "Kirpilerin Savaşı" ve "Merhaba" projeleri, "Proje Geliştirme Ödülleri"ni ise "Uykusuz, "Toz Baba Tekkesi", "İt", "Saçma", "Taşkın Ovası" ve "Kör" projeleri aldı.
İSTANBUL (UHA) - ÖZKAN KARACA
SON YAZILAR